Dubbelasser aanhangers

Waarschijnlijk de meest voorkomende aanhangers zijn dubbelassers. Met een dubbelasser heb je namelijk de grootste ruimte in laadvermogens en afmetingen. Ook is er van elk type aanhanger wel een dubbelasser beschikbaar. Het is zelfs mogelijk om een kleine, lichte dubbelasser aanhanger te trekken met een B-rijbewijs. Let hierbij wel op de wet- en regelgeving. In deze blog lees je welke dubbelasser geschikt is voor jouw doeleinden en wat de mogelijkheden zijn.

Verschil in hoeveelheid assen

Een dubbelasser is leuk, maar waarom geen enkelas of tridemas aanhanger? Bij een enkelasser heb je minder stabiliteit tijdens het rijden, omdat het gewicht ook lager is. Een dubbelasser heeft dus twee assen waardoor de stabiliteit hierover verdeeld wordt. Ook kan je in een dubbelasser makkelijker de aanhanger in- of oplopen, aangezien een enkelasser de kans heeft om te kiepen. Een tridemas aanhanger is vaak van dermate grootte dat deze alweer lastig te vervoeren is, ook zijn de laadvermogens soms onnodig hoog. De tridemas aanhangers worden vaker gebruikt door de echte professionals. 

Geremde en ongeremde dubbelasser

Een dubbelasser hoeft niet altijd geremd te zijn. Een remsysteem is namelijk niet verplicht op aanhangers met een totaalgewicht tot en met 750 kilo. Een ongeremde dubbelasser heeft geen eigen kenteken, in tegenstelling tot een geremde dubbelasser. Geremde dubbelassers kunnen meer gewicht hebben, dit is handiger bij aanhangers zoals machinetransporters of autotransporters. Als er namelijk een auto of machine op de aanhanger moet, moet deze wel wat gewicht aankunnen. 

Soorten dubbelassers

Zoals eerder vermeld, is ervan bijna elke aanhangersoort wel een dubbelasser beschikbaar. Maar voor de duidelijkheid zet ik alles nog op een rijtje. De volgende type aanhangers zijn beschikbaar in dubbelassers:

  • Bakwagens
  • Plateauwagens
  • Kippers
  • Gesloten aanhangers
  • Verkoopwagens
  • Koelaanhangers
  • Bagagewagens
  • Multitransporters
  • Autotransporters
  • Machinetransporters

De keuze is dus reuze, dat maakt het voor sommige mensen dus lastig om te weten wat voor soort zij nodig hebben. Eigenlijk is het vrij simpel, wat wil je gaan vervoeren? Als je simpele lading wilt vervoeren kan je kiezen voor bakwagens of plateauwagens. Wil je je lading droog vervoeren? Neem dan een gesloten aanhanger of bagagewagen. Ben jij van plan een feest te houden of wil je op de markt staan? Dan zijn er verkoopwagens en koelaanhangers beschikbaar. De drie transportaanhangers zijn specifiek te bekijken per lading categorie, zoals auto’s, machines of beide. Een kipper is voor de lading die je wilt kiepen, zoals zand of grind.

Een dubbelasser huren

Natuurlijk wilt niet iedereen meteen een dubbelasser kopen, dit kan namelijk een dure aankoop worden. Er zijn ook veel types waar je extra onderdelen bij kan kopen, dit maakt het nog duurder. Er is wel een andere mogelijkheid, je kan namelijk ook dubbelassers huren, bij Aanhangwagendirect.nl bijvoorbeeld. In het verhuurassortiment van Aanhangwagendirect zijn namelijk een paar dubbelassers te vinden. Zo heb je bij Aanhangwagendirect een dubbelasser plateauwagen, kipper met loofrekken of een koelaanhanger. Maar ook drie transport dubbelasser aanhangers in de vorm van een autotransporter, machinetransporter en een multitransporter. Neem dus snel een kijkje bij Aanhangwagendirect, voor eventuele vragen over dubbelassers kan je contact opnemen met de klantenservice van Aanhangwagendirect!

Door Tom Cosyns